De Wooncarrière
De bijeenkomst startte met een interactieve applicatie, waarmee deelnemers met behulp van hun Smartphone vragen konden beantwoorden. ‘’Hoe is je woonsituatie nu?’’ en ‘’wat vindt jij belangrijk voor jouw wooncarriere?’’.

Rolf van der Weide, werkzaam bij woningcorporatie Bo-Ex, stelt dat de woningmarkt in Utrecht flink onder druk staat. Wonen in de stad wordt namelijk gewilder door onder andere een sterke economie en een goed aangeschreven Universiteit en Hogeschool. Helaas neemt het aantal beschikbare sociale huurwoningen af en neemt de kwaliteit van de sociale huurwoningen af. De prijs-/kwaliteitsverhouding lijkt uit balans.

Deze ontwikkelingen zorgen voor spanning op de woningmarkt. Dit leidt ertoe dat men blijft wonenwaar ze nu wonen en doorstromen naar een andere woning lastig wordt. Daarbij heeft de overheid besloten om de bouw van nieuwe Vinex-wijken voorlopig stop te zetten. Kortom: de kansen voor de wooncarrière in Utrecht zijn schaars. De belangrijkste tip voor de Utrechtse huurder of toekomstig huurder volgens van der Weide: ‘’Ben je 18? Alcohol mag, stemmen mag en inschrijven moet!’’.


De Wooncarrière
Ruud Houwers van Woningnet biedt een initiatief om de woningdoorstroom in Utrecht te bevorderen: ‘HuisjeHuisje’. Dit is een applicatie waar mensen hun woning kunnen ruilen. “Swipe door het woningaanbod en zoek naar de woning die bij jou past. Heb je er een gevonden, dan kan je chatten met de huiseigenaar. Is deze persoon ook enthousiast over jouw huis, dan kan er een woningruil plaatsvinden”. Op deze manier brengt HuisjeHuisje de huurmarkt in heel Nederland in beweging.

Tot slot vertelt Martine van den Dool van Stichting Cosbo stad-Utrecht dat het nú al belangrijk is om na te denken over jouw woonwensen van later. Hier kun je op Utrecht.voorlater.nl over mee praten. Veel woningen in Utrecht hebben aanpassingen nodig voordat ze geschikt zijn voor mensen met een zorg- of hulpvraag. Om deze woningen gereed te maken zijn er steeds meer mogelijkheden zoals technologie en thuisservicediensten om de zelfredzaamheid te vergroten.

Wouter Schepers van research- en adviesbureau RIAO introduceert het thema ‘binnenwijk
versus buitenwijk’. Hij stelt echter dat de ‘Utrechtse buitenwijk’ eigenlijk niet bestaat. Het
wonen in de binnenstad is namelijk voor de ‘lucky few’; er zijn weinig betaalbare woningen te vinden, waardoor mensen al snel in een ‘buitenwijk’ komen te wonen.

Dat het wonen in een buitenwijk ook inspirerend kan zijn, laat Sjoerd Laarman van Ymere
zien. Het omtoveren van een buitenwijk in Amsterdam Zuidoost in een hippe plek voor
studenten en kunstenaars. Het lukte woningbouwcorporatie Ymere in de Amsterdamse wijk Heesterveld. De leefbaarheid in Heesterveld was sterk achteruitgegaan waardoor het plan ontstond om de woningen te slopen. In plaats daarvan besloten de gemeente, Ymere en investeerders om de wijk om te vormen tot een bruisende plek. Inmiddels wonen hier
creatievelingen en studenten die dagelijks meedenken over het verbeteren van de wijk. Zo is een aandachtswijk veranderd in een leefbare omgeving!

De avond werd afgesloten door Malou te Wierik van het platform Awesome Utrecht. Awesome Utrecht beloont inspirerende en doordachte initiatieven die de stad Utrecht een stukje leuker maken. De winnaar met het beste idee gaat diezelfde avond nog naar huis met 1000 euro om het idee tot uitvoering te brengen. Ook de bezoekers van de Huurders030 bijeenkomst werden ook gevraagd wat zij zouden doen met 1000 euro om Utrecht zo gaaf mogelijk te maken. Dit leidde tot verrassende ideeën, zoals een ‘gat in de lucht dag’ waarbij
springkussens en stormbanen in de stad te vinden zullen zijn.

Naast alle inspirerende ideeën was er tijdens de avond voldoende ruimte voor interactie
tussen de deelnemers en de sprekers. Dit leidde tot scherpe vragen en pittige discussies.
Daarnaast ging men – onder het genot van een hapje en een drankje – in gesprek met
wethouder Jansen en medewerkers van onder andere Mitros en Portaal.

De deelnemers zijn enthousiast geworden om mee te denken met een voor onze
themagroepen! Wil jij ook meedenken over een van onze thema’s?
Stuur dan een mail naar info@huurders030.nl

 

download hier de pdf versie van de Racap van de herfsbijeenkomst