Themagroep huurdersduurzaam030

Themagroep duurzaamHuurders030

Huurwoningen worden steeds energiezuiniger. Wat betekent dat voor de huurder? Wat is de winst van labelstappen? Hoe gaat koken zonder gas? Mag ik zonnepanelen leggen op mijn huurwoning? Huurders030 wil weten wat u als huurder vind van de verduurzaming die van alle kanten op ons afkomt. Daarom zijn we bij Huurders030 gestart met de themagroep duurzaamHuurders030.

wat is duurzaam
voor huurders?

Samen met huurders zoeken we uit wat we moeten vinden van de nieuwe ontwikkelingen.  We onderschrijven het belang van duurzaamheid: we willen een schone leefomgeving en helpen bij het tegengaan van de klimaatsverandering. Maar we willen ook dat huurders de zeggenschap houden over de veranderingen die eraan komen. En we willen dat huurders financieel voordeel hebben bij de verduurzaming. Want energie besparen is leuk, geld besparen is ook leuk.

Is energie besparen
ook geld besparen?

Gasloze wijken
De gemeente Utrecht wil stoppen met aardgas, om te beginnen in Overvecht Noord. Wat betekent het voor u als het aardgas verdwijnt? Moet je dan verplicht aan de stadsverwarming en wat gaat dat kosten? Hoe ziet mijn elektriciteitsrekening eruit als ik ga koken op stroom? Als mijn huis wordt aangepakt, kunnen de ramen dan nog open? Wat is de winst voor het klimaat zonder gas?
In het najaar starten we in Overvecht Noord met drie informatie-avonden. Hier vertellen we over de plannen van de gemeente rond het stoppen met aardgas en willen we weten wat u ervan vind. Met de vragen gaan we aan de slag want we willen dat alle huurders weten waar ze aan toe zijn.

Nul op de Meter
Steeds vaker hoor je dat woningen Nul op de Meter worden gemaakt. Zulke woningen draaien volledig op stroom en die stroom komt grotendeels van de zonnepanelen op het eigen dak. In plaats van betalen voor gas en stroom betaal je een vast bedrag per maand aan de corporatie.  Hoe bevalt het wonen in een Nul op de meter Woning? Heb je nog enige invloed op de kosten voor energie. Op onze website lees je binnenkort ervaringsverhalen van mensen die in een Nul op de Meter woning wonen. Ook vind je een lijst van de vóór én nadelen van Nul op de Meter woningen. Heeft u ervaring met Nul op de Meter? Wij horen het graag. Heeft u vragen omdat uw corporatie uw woning Nul op de Meter wil maken? Neem contact met ons op.

 

Zonnepanelen op Huurwoningen?
Ja, dan kan. Veel corporaties hebben een mooi aanbod: zij betalen en leggen de panelen, u betaalt een vast maandelijks bedrag, maar de opbrengsten zijn geheel voor u en die zijn hoger dan wat u betaalt. Zo wekt u uw eigen stroom op en houdt er ook nog geld aan over. Op eigen kosten panelen leggen kan vaak ook en levert meer geld op. Maar dan moet u wel eerst investeren en als u vertrekt uit de woning moeten de panelen er weer af. Meer informatie vindt u in de Utrechtse brochure: Zon op Huur (zie http://www.energie-u.nl/handleiding-zon-op-huur/ ).

Huurdersduurzaam030
gaat over duurzaam huren

Huren en energie
Er zijn nog veel meer onderwerpen rond duurzaamheid die huurders raakt. Denk aan de woonlasten, aan de slimme meter en uw privacy, het woonlastenwaarborg van de Woonbond, de energiebewustwordingscampagne, de stadsverwarming. U leest er meer over op onze site. Stel ons uw vragen en vertel ons over uw ervaringen. 

De themagroep duurzaamHuurders030 is onderdeel van Huurders030. Om de 6 weken komen wij bij elkaar om te praten over wat duurzaamheid betekent voor huurders. We verzamelen de ervaringen van huurders, zoeken dingen uit en beantwoorden vragen van huurders. Ook overleggen we namens de huurders met woningcorporaties en de gemeente als het gaat om huurders en duurzaamheid.

Wilt u meedoen?
U kunt ons bereiken via huurdersduurzaam030@huurders030.nl
Ook kun u bellen met 06-47778693 (Michel Post)